PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 7. april 2016

21:00 - Defonija
TOM RAINEY TRIO z INGRID LAUBROCK in MARY HALVORSON (nyc)

TOM RAINEY TRIO (zda / nem)

Tom Rainey - bobni, tolkala

Ingrid Laubrock - sopranski-, tenorski saksofon

Mary Halvorson - električna kitara

Ko je album Pool School pričujočega tria (fotografija: Peter Gannushkin) leta 2010 izšel pri Clean Feed Records, je bilo to komaj prvo (!) avtorsko delo izjemnega ameriškega bobnarja in tolkalca Toma Raineyja. Tedaj je Tom štel že 53 let, za seboj pa imel orjaško kariero pretanjenega, subtilnega, hvaležnega sodelavca. Na veliko je igral in snemal dolgih 25 let, njegovi favoriti, favoritinje pa so bili (na kakih 80 albumih!): Tim Berne, Nels Cline, Fred Hersch, Tony Malaby, Tom Varner, Drew Gress, Kenny Werner, Mark Helias, Simon Nabatov ... Kako znano, kako jazzy!
 

V novih newyorških sodelovanjih s svojo življenjsko sopotnico Ingrid Laubrock, z Mary Halvorson, Kris Davis, Liamom Nobleom ... je ta zelo posebni muzičist iz Santa Barbare v Kaliforniji zaživel, se zdi, povsem novo življenje. Kot vodja identičnega tria je leta 2012 za Intakt Records izdal Camino Cielo Echo, dve leti zatem z razširjeno zasedbo za isto založbo Obbligato in lani - spet s temle triom, spet pri Intaktu - Hotel Grief.

Ingrid Laubrock prihaja iz Nemčije, a tam je le odraščala - potem ko se je zamlada komaj izvila iz berlinskega življenja nekje na robu preživetja, je emigrirala v Anglijo. Ni odveč poudariti, da se izkušnja ulice še kako pozna v njeni saksofonski igri - tako nakodrano, barvito in pošteno namreč zvenijo Stari, tenoristi tipa Sonny Rollins et consortes. Talentirana Ingrid je zbrala ves pogum in šla v najboljše šole: Učne ure pri Myri Melford in Davidu Liebmanu (sošpilavec Milesa Davisa) so ji dale zagona, ki se je kaj kmalu obrestoval. Tudi pri nagradah. Kot članica londonskega kolektiva F-ire je osvojila BBC Jazz Award for Innovation (2004), leto dni kasneje je prejela BBC Jazz Award for ‘Rising Star’, Arts Foundation pa ji je leta 2006 podelila štipendijo za jazzovsko kompozicijo. Prišla je zelo daleč - njena kompozicija za plesno skupino Frauke Requardt’s je bila izvedena celo v londonski Kraljevi operi Covent Garden! Ko je kot meteor zasvetil trio Sleepthief, so njeno muziko prepoznali tudi v Nemčiji - SWR, jugozahodnonemški radio ji je leta 2008 podelil posebno jazzovsko nagrado. Ingrid Laubrock je osvojila londonske kroge, kjer so kraljevali Veryan Weston, Hannah Marshall, Steve Beresford, Django Bates ... legendarni producent David Axelrod ... bend Polar Bear ... Poleg Sleepthief so njeni trenutni projekti še Nein, Ingrid Laubrock Quintet, Haste in Nois4., kjer nastopa tudi karizmatična Monica Vasconcelos. Zadnja leta živi in ustvarja v NYC, svojo dejavnost pa je razširila do neslutenih meja. Intendant Defonije jo je tako pred kratkim slišal v precej intrigantni zasedbi Luc Ex's Assemblée (+ Ab Baars / Hamid Drake); danes gre kratko malo med najboljše pihalke našega časa. Njena saksofonska igra (zlasti na tenorju- in sopranu-) utegne biti "direktna", "jazzy", njena posebna moč pa so povsem unikatne zvočne raziskave in mikroskopsko posebno fraziranje. Kritiški oddelek pri slavni jazzovski reviji DownBeat je Ingrid Laubrock uvrstil med talente leta 2015 - v kategoriji sopranskega saksofona je prva, v kategoriji tenorski saksofon pa na četrtem mestu.

 

"Ingrid Laubrock je predstavila eno najbolj zanimivih in vznemirljivih saksofonskih iger, kar smo jih spremljali v zadnjih letih," je pred leti, ko je bila prvič pri nas - po nastopu tria Sleepthief v klubu Gromka zapisal Dnevnikov kritik.

In vnovič je z nami tudi Mary Halvorson, nesporna strunarka ena a v svoji generaciji: Že rosno mlada je dala skoz hudo šolo pri prof. Anthonyju Braxtonu, obvladuje eksperimentalen rock, ima jazzovski touch ... njene "metallic-thrash", "anti-kitarske" pasaže, drobna, lucidna sprotna razglaševanja inštrumenta in duhovito pariranje pihalski igri dajejo temu triu šarm, kot si ga - glede na vse zapisane superlativne kritike - tudi zasluži. Pripominjamo, da je ta izjemna sodelavka v raznih zasedbah, lani izdala odličen solo prvenec Meltframe (FIrehouse 12 Records).

http://www.allmusic.com/artist/tom-rainey-mn0000611645/biography

http://www.ingridlaubrock.com/

http://www.maryhalvorson.com/

 

https://www.youtube.com/watch?v=GHIczk233g0


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz