PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 28. oktober 2015

21:00 - Metabonma
MARKO HATLAK (harmonika) in JOŽE BOGOLIN (tolkala)

 

Marko Hatlak, slovenski harmonikar idrijskih korenin, je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih v lokalni glasbeni šoli, po Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pa ga je pot vodila v Nemčijo – najprej v Weimar, nato pa še v Würzburg, kjer je podiplomski študij zaključil pri slovitem profesorju Stefanu Hussongu. Kot solist in v sodelovanju s številnimi priznanimi izvajalci, zasedbami in orkestri ter njihovimi dirigenti, je v petnajstih letih aktivnega  koncertiranja na domačih in tujih odrih uspel zgraditi svojstven in razpoznaven pristop. Raznolike zvrsti – tango, etno, baročno in sodobno glasbo – poslušalcem z odra približa tudi z besedo in tako na vsakem koncertu razvije pristen stik z obiskovalci. 
 
Njegovi aktualni projekti so: Marko Hatlak Solo, Stefan Milenkovich & Marko Hatlak Tango Compás, Marko Hatlak & Funtango, Duet Marko Hatlak – Karmen Pečar Koritnik, Kapobanda in Učna ura za otroke Od Bacha do Tanga. Sodelovanja v preteklosti: Moskovska filharmonija, Jenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, En Shao, Marko Letona, David De Villiers, Carnina Slovenica, Karmina Šilec, Stefan Milenkovich, Vlatko Stefanovski, Stefan Hussong, Una Palliser, Neil Innes in Tommy Emmanuel, Mate Bekavac, Mojca Zlobko, Karmen Pečar Koritnik, Irena Preda, Miho Maegaito, Distango, Marko Hatlak & Funtango, Stefan Milenkovič, Marko Hatlak in Ars tango ter Terrafolk.
 
Po albumu tanga z zasedbo Distango (Založba DUX, 2003) in zbirki skladb Astorja Piazzole History s skupino Funtango (Založba kaset in plošč RTV Slovenija, 2008) je Hatlak v zadnjih letih objavil več cedejev za kranjsko založbo Klopotec. Kot solist je posnel album glasbe J. S. Bacha in ploščo sodobne glasbe za harmoniko. Z violončelistko Karmen Pečar Koritnik sta posnela zbirko skladb različnih avtorjev, z violinistom Stefanom Milenkovichem pa album Tango Compás.
 
Tolkalec Jože Bogolin je po končani glasbeni šoli v Krškem šolanje nadaljeval na SGBŠ Ljubljana in Akademiji za glasbo v Ljubljani, magistrski študij pa je opravil na münchenski Visoki šoli za glasbo in teater v razredu prof. Peter Sadla. Kot solist in član raznih sestavov se pojavlja na odrih po vsem svetu, najbolj aktivno v zasedbi Drumartica – Slovenskem tolkalnem duu, ki je eden najbolj odmevih in razpoznavnih tolkalnih duov v svetu. Od leta 2011 deluje kot profesor za tolkala na Ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet. Kot umetniški vodja pa oblikuje tolkalni festival Xylodrum in cikel koncertov Metabonma.
 
Med umetniki, s katerimi sodeluje, so Mate Bekavac, Richard Tognetti, Marko Hatlak, Jan Cober, družina Boginov, Vladimir Askhenazy, N. J. Živković, Keiko Abe, Momoko Kamiya, Peter Sadlo, Bogdan Bacanu, Eric Sammut, Katarzyna Mycka, John Beck, Peter Erskin, Ludwig Albert...  Kot član in solist igra z različnimi orkestri in komornimi sestavi: EUYO Wind Ansamble, EUYO Simfonični orkester, Slovenska filharmonija, RTV Orkester Ljubljana, SNG Opera-Balet Orkester Ljubljana, Komische Oper Berlin, Australian Chamber, Perkumania, Slowind in Drumartica. 
 
Prvenec Drumartica I dua Drumartica dopolnjuje pestro zbirko Jožetovih zvočnih zapisov s priznanimi umetniki, kot so Jorge Ben (Dejavu Rec), Orkester RTV Slovenija/Jurg Wyttenbach (RTVS), TASF(ZKP), Hamo&Tribute 2love, Dejan Lapanja in Katarina Juvančič… 
 
Povezavi:
 
Video:
 
 


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz