PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 17. oktober 2015

21:00 - Defonija
ILOG (nem) + KIKIRIKI (slo)

Preveč je, da bi naštevali, kaj vse na področjih muzik in zvoka počne naš stari znanec Ignaz Schick (Decollage 3, Perlonex, Phosphor, Snake Figures Arkestra, Splitter Orchester ...) - vsekakor gre že tam od srede devetdesetih med najdejavnejše in najizvirnejše v tako imenovanem berlinskem novem valu. Izobraževal se je po vrhunskih šolah, zasebno pa še pri Donu Cherryju in Charlemagneu Palestineu. Kot saksofonist igra jazz, swing, reggae in avant rock, kot elektrofoniku so mu blizu free jazz, prosta improvizacija, elektroakustična glasba, noise & punk, industrial, musica nova, musique concrète, tradicionalna afriška godba ... Schick je tudi skladatelj, zvočni umetnik, grafični oblikovalec, pisec, kulturni aktivist, založnik (Zangi Music), dragocena radijska in multimedijska figura. Schicka, ki gramofone in vrtilne objekte obvladuje kot glasbeni inštrument, smo v Gromki nazadnje gostili leta 2006. Sicer je pri nas že sodeloval tudi z Borutom Kržišnikom, spoznali pa smo ga tudi v predstavi No Tea, No Dogs (Think outside!), ki jo je družno s plesalko in koreografinjo Snježano Premuš izvedel v okviru festivala Mesto žensk v Cankarjevem domu (2002). V novem duu s Schickom igra Oliver Steidle, nenadkriljivi bobnar z izrazito posebnim slogom, zvenom - njegovi nedavni kompanjoni, kompanjonka so Frank Gratkowski, Rudi Mahall, Kalle Kalima, Petter Eldh, John Schröder, Uli Kempendorff, Aki Takase, Alexander von Schlippenbach, Philipp Gropper, Tobias Delius, Håvard Wilk, Clayton Thomas, Tomasz Stanko, Louis Sclavis, Ernst Reijseger, Josh Roseman, Simon Nabatov, Nils Wogram, Walter Wierbos ... Uvodoma bo svoj nojzerski recital izvedla domača Nina F - pred tedni je na posebno povabilo nastopila tudi na prestižni prireditvi Ars Electronica v avstrijskem Linzu!
 
 
ILOG (nem)
 
Ignaz Schick - gramofoni, elektrofonija
 
Oliver Steidle - bobni, tolkala

jazz / hardcore / noise / elektroakustična glasba / musique concrète
 

S temle svežim duom iz Berlina (prvič sta "v živo" zaigrala skupaj jeseni leta 2013) se med drugim zelo lepo pokaže tudi razloček med "umetniki" in "muzičisti" na polju hrupa (noise). V sound artu pač delujejo drugi in drugačni parametri kakor v godbah ... Oba gosta kotirata izjemno visoko v preštevilnih projektih po nemškem glavnem mestu. Njune ambicije segajo k raznolikim pojavnostim - jazz, noise, svobodno improvizirana godba, musica nova, musique concrète ... ILOG se fokusira k visokoenergetskim kosom muzike, v kateri se mešajo old school free jazz, trdna pankovska nakana in trenutna strujanja na področjih elektroakustičnih in konkretnih hrupnih vložkov. Njuno odrsko delo je improvizirano od začetka do konca, gibko, hitro, osvežujoče. Berlinska scena ju je sprejela izjemno toplo, prav zdaj pripravljata svoj prvi album.

Oliver Steidle gre med vrhunske mojstre bobnov in tolkal - njegova dinamična, ritmična fleksibilnost in svojski zven ga uvrščajo med "zelo iskane" predvsem na novojazzovski sceni. Omenimo vsaj izjemen bend Der Rote Bereich, v katerem so sami "emigranti" iz Nürnberga v Berlin - kitarist Frank Möbus, basovski klarinetist Rudi Mahall in sam Steidle. Zamlada sta Steidleja navduševala punk in hardcore, kar se v njegovi odločni, igrivi občutljivosti pozna še danes - vsekakor je eden izmed tistih, ki posebnosti iz "spremljevalnega ozadja" potiskajo naprej, zelo naprej ... Ignaz Schick deluje tudi na področju avant rocka in je izjemen liričen saksofonist. Topot se predstavi kot vrhunski čarodej za gramofoni - njegovo pojmovanje objektov, vrtilnih naprav in plošč je tako unikatno, da pri njem lahko govorimo o akustičnem ravnanju z elektrofonijo - Schick gre suvereno čez mejo med free jazzom in elektroakustično muziko.
 
ILOG - "Štikelc št. 3":
 
Več o bogatih glasbenih in zvočnih poteh obeh gostov si lahko preberete tukaj:
 
schick
 
+
  
Nina F ali Kikiriki je že dvajset let dejavna v raznih glasbenih kolektivih. Najprej kot vokalistka, kasneje kot inštrumentalistka in od leta 2009 kot solo noise izvajalka. Osredotoča se na eksperimentiranje z živo sproduciranim zvokom iz predvsem analognih sintetizatorjev in naredi-sam elektronskih vezij. Pri svojem delu uporablja zlasti analogne sintetizatorje zvoka in mikro teremin. Zvoki se gibajo med globokimi basi, ambientalnimi hrupnimi pokrajinami ter težjimi variacijami in kombinacijami zvočenja. Sodelovala je v številnih projektih in naredila zvočne podlage za plesno predstavo, neme animacije in filme, spremlja poezijo, ustvarja zvočne podlage za ognjene šove, žive radijske programe, itd. Odre in druge prostore si je delila s številnimi zvočnimi umetniki, nastopila na veliko festivalih in samostojnih dogodkih v Sloveniji in v Berlinu. Leta 2011 je pri založbi Eat This Production v duetu Kiuriki izdala album, leta 2014 album za Haze Netlabel, junija pa solo EP. V pripravi ima tri izdaje za tri različne neodvisne založbe, ki bodo izšle v naslednjih mesecih. Pred nekaj tedni je nastopila na prestižni prireditvi Ars Electronica v avstrijskem Linzu.
 
 
www.kikiriki.bandcamp.com
 
 

Koncertni cikel Defonija sofinancira Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz