PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 18. oktober 2016

21:00 - Friforma
SONIC MOUNTAIN (world) + YES DEER (Swe/Den)

Elektro-akustični ansambel Sonic Mountain

Franz Hautzinger - trobenta (Avstrija)
Hans Koch - basovski klarinet in sopranski saksofon (Švica)
Christian Kobi - tenorski in sopranski saksofon (Švica)
Taku Sugimoto - kitara (Japonska)
Zsolt Sőrés - viola, elektronika (Madžarska)
Thomas Peter - ozvočeni predmeti, živa elektronika (Švica)
Tomas Korber - elektronika (Švica)
Klaus Filip - elektronika (Avstrija)

Elektro-akustični ansambel Sonic Mountain je ustanovil bernski saksofonist Christian Kobi v katerega je povabil najvidnejše predstavnike mednarodne improvizacijske scene. Sonic Mountain so se lotili preučevanja komponiranja zvokov v realnem času. Tak pristop k ustvarjanju zahteva najvišjo stopnjo občutljivosti in veliko mero medsebojnega zaupanja. Ansambel bo v štirih duetih, ki jih tvorita akustični in elektronski glasbenik, igral interaktivno.
Pri nas bomo prvič gostili legendo avantgardne scene, japonskega kitarista Taku Sugimota, katerega redukcionistično kontemplativno igranje spominja na tradicionalno japonsko glasbo. V nasprotju z njim Madžar Zsolt Sőrés anarhično krpa zvoke. Pihalec Hans Koch, član legendarnega tria Koch-Schütz-Studer, sodi med najpomembnejše švicarske pionirje proste improvizacije. Avstrijec Klaus Filip uporablja laptop za izdelavo svojega pesniško-zvočnega sveta. Franz Hautzinger, dolgoletni raziskovalec trobente, je poznan po edinstvenem igranju četrtonske trobente, medtem, ko Züriška glasbenika in skladatelja Tomas Korber in Peter Thomas ustvarjata elektroniko v živo.
Anambel je za začetno fazo delovanja izbral budimpeštanski center sodobnih umetnosti Trafó, kjer bodo 16. oktobra pričeli turnejo.
Turnejo so omogočili: Pro Helvetia, Kanton Berne, City of Berne, Fondation Nicati, Gemeinde Koeniz, Schweizerische Interpretenstiftung, Erns Goehner Stiftung, Ministrstvo za kulturo RS in MOL – Oddelek za kulturo.

Yes Deer

Signe Dahlgreen - saksofon (Švedska)
Karl Bjorå - kitara (Norveška)
Anders Vestergaard - bobni (Danska)

Kakofonično in hrupno švedsko-dansko-norveško zasedbo Yes Deer so leta 2010 ustanovili bobnar Anders Vestergaard, kitarist Karl Bjorå in saksofonistka Signe Dahlgreen. Po vseskandinavski turneji, kjer so večinoma igrali v osnovni zasedbi ter tudi z drugimi glasbeniki, so leta 2014, objavili prvenec z naslovom The Talk of Tennis (Gaffer Records). Skladba Flensburg s te plošče se je uvrstila na kompilacijo eminentnega britanskega glasbenega mesečnika The Wire: The Wire Tapper #37. Marca letos so, ponovno pri Gaffer Records, izdali svojo drugo ploščo Get Your Glitter Jacket.

Povezave:
http://www.thewire.co.uk/audio/the-wire-tapper/the-wire-tapper-37-35632/3
http://www.soundcloud.com/yes-deer
http://www.gafferrecords.com/
http://www.abstract-tits.com/yesdeer
http://gafferrecords.bandcamp.com/album/the-talk-of-tennis

Koncertni cikel FriForma podpirata Ministrstvo za kulturto RS in MOL - Oddelek za kulturo.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz