PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 3. december 2016

21:00 - Defonija
RAOUL BJÖRKENHEIM eCsTaSy (fin) + KOMBO B: ROCK ME MONK (slo)

Raoul Björkenheim ima več raznoličnih, a komplementarnih strunarskih obrazov: Z ene strani je že od začetka osemdesetih vpet v dovolj strogo evropsko avantgardo (sodelavec Edwarda Vesala), obenem je nenadkriljiv improvizator (se spominjate izjemnega nastopa tria Scorch - RB / Ingebrigt Håker Flaten / Paal Nilssen-Love - z gostom Marsom Williamsom na festivalu Jazz Cerkno leta 2011?), poleg tega je cenjen tako na newyorški kakor na čikaški sceni in rad sodeluje z njima - med drugim ima trio z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom - nikakor pa mu niso tuje niti blue in rock pretenzije, pri čemer nikdar ne nasede grenki vabljivosti "fuzije" ... Tokrat nastopi z zelo razigrano mlajšo finsko grupacijo. In ponudi pravo jazzovsko, afriško, funk, rock in še prenekatero drugo bogastvo! Za uvod nam Zlatko Kaučič znova predstavi svoj Kombo B - ta se topot "po rokersko" spopade s kompozicijami in likom Theloniousa Monka. Slednji se vmes pojavi tudi na videu in vmes poreče kakšno krepko. Ali dve.

Pred koncertoma, med njima in nekaj uric po koncu bo z nami še Sukač Z. Takole pravi, da bo: "Vrtele se bodo veseljaške, a po malem trpinčene godbe. Jazz z groovom in plesnim nabojem, morda tudi odtenkom histerije ali melanholije. Poskočen rock'n'roll, ki tu in tam zaide v krik. Morda pade kak techno hitič. Podrobneje se bo smer muzike nastavila sproti."

 
 

 

RAOUL BJÖRKENHEIM eCsTaSy (fin)

Raoul Björkenheim - električna kitara, viola da gamba
Pauli Lyytinen - saksofoni
Jori Huhtala - kontrabas
Markku Ounaskari - bobni

Raoul Björkenheim je vsaj tam od zgodnjih osemdesetih, ko je ustanovil legendarno skupino Krakatau (založba ECM), ena izmed precej znemirljivih glasbenih osebnostih s severa. Diplomanta kolegija v Berkleeju so že zelo mladega začeli ceniti tudi med jazzovskimi velikani, tako, na primer, Edvard Vesala in Bill Laswell; kalil se je tako v kubanskih kot senegalskih zasedbah (tudi s pevko Gigi), kasneje pa sodeloval z glasbeniki kot so Anthony Braxton, Elliott Sharp, Toshinori Kondo, predvsem pa v zasedbah, kakor je tudi pri nas precej znan in spoštovan Scorch Trio (RB / Paal Nilssen-Love / Ingebrigt Håker Flaten), Blixt (RB / Bill Laswell / Morgan Ågren), igral je v triu z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom, obenem pa je več let predaval na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih.

"Moč narave", "šamanska intenzivnost", "izjemen strunski kolorit" ... je le nekaj superlativov, s katerimi kritika po navadi opiše slog in pojavo finskega kitarista. Naš gost je zelo rad na spolzki meji med jazzom in rockom - in tam se znajde odlično. Njegov prispevek pogostoma primerjajo z vlogo Jimija Hendrixa v šestdesetih letih, saj slovi po intenzivnih nastopih, ki jemljejo dih, in občinstvo - hote ali nehote - povežejo z zelo spontano, ekstatično muziko. 

V zasedbi eCsTaSy se Björkenheim predstavi s tremi svežimi močmi iz sveta finskega kreativnega jazza in sorodnih orbit, ki v druženju vplivov Alberta Aylerja, Johna Cotranea, Mahavishnu Orchestra, Jimija Hendrixa in Fela Kutija, z vsakim tonom pričarajo edinstveno glasbo, ki je doslej rezultirala v dveh albumih za naprednjaško založbo Cuneiform Records.

http://www.raoulbjorkenheimecstasy.net/

+

KOMBO B: ROCK ME MONK (slo)

Jan Jarni - električna kitara, efekti
Peter Kastrin - električna kitara, efekti
Matjaž Bajc - električen bas, kontrabas, efekti
Jure Boršič - altovski saksofon
Tina Jenko - bobni, tolkala
Tomi Novak - bobni, tolkala
Nejc Franca - bobni, tolkala
Urban Kušar - bobni, tolkala
Žiga Ipavec - bobni, tolkala
              
Špela Lutman - video projekcija

Zlatko Kaučič - vodja projekta, aranžmaji
 

Kombo B Zlatka Kaučiča šteje deset mladih glasbenikov, s katerimi se Zlatko tokrat poda v čas, ko je na odrih zvenel klavir Theloniousa Monka. Kompozicije tega pianista so začinjene s primesmi novodobnih elektronskih zvokov, swing pa se zamenja za rock/punk/metal/improv ... In prav spričo te premene je projekt tudi naslovljen ''Rock Me Monk''. Kompozicije bodo tako zvenele drugačno, skratka po kombovsko.

 

Klubska vrata se odpro ob 20.30, s koncertom začnemo dovolj točno; nadomestilo za nastopajoče v mejah razuma!

Informacije in resne prošnje za akreditacijo so na voljo na elektronskem naslovu defonija@gmail.com.

Koncertni cikel Defonija sofinansirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz