PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 12. april 2018

20:00 - Friforma
John Russell - kitara / Jean-Michel Van Schouwburg – glas (GB-BE)

John Russel (1954) v Londonu rojeni akustični kitarist je od sedemdesetih let dalje konsistentno aktiven v polju svobodno improvizirane glasbe, ne le kot glasbenik, ampak tudi kot učitelj, radijski in televizijski voditelj in koncertni promotor. Lokalnim in mednarodnim glasbenikom je omogočil na  stotine priložnosti za igranje. Sam je igral s številnimi vodilnimi improvizatorji in sodeloval na več kot 50 izanih ploščah. Opisujejo ga kot “... privrženca akustične kitare, ki vedno zmore združiti klasično tankočutnost z ognjevitostjo rocka.” Leta 1981 je ustanovil festival QUAQUA, od leta 1991 pa je začel organizirati MOPOMOSO,  koncertni cikel improvizirane glasbe z najdaljšo tradicijo v Veliki Britaniji.

Jean-Michel Van Schouwburg (1955) je vokalni performer iz Waterlooja, Belgija. V svojem vokalnem izražanju uporablja grleno petje, jodlanje, ustni zvok in  falzet, izumil je pa tudi nekaj nekaj edinstvenih »jezikov«. Deluje v triu Sureau z Jean Demeyem in Krisom Vanderstraeteom, v triu 876 z Matthiasom Bossom in Marcellom Magliocchijem. Izdal je albume s Paulom Dunmallom, Johnom Russellom, Lawrenceom Casserleyem, Adamom Bohmanom in Marjolaine Charbin.

Szilárd Benes (1990) se je rodil v mestu Keszthely na Madžarskem, vendar zadnjih osem let živi v Gradcu v Avstriji. Študij klarineta je zaključil pri prof. Stefanu Schillingu. S svojim projektom Colors of Music se je kot solist prvič predstavil leta 2013, s projektom FModulations pa je nastopil v Budimpešti leta 2015. V Gradcu je izvedel projekt Clarinetronix, tj. dvourno samostojno izvedbo z basovskim klarinetom, elektroniko in videom. Sodeloval je na odmevnih glasbenih festivalih: Wien Modern, Steirischer Herbst, Tage Neuer Musik Graz, Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt, ICAD, IMPULS. V letu 2015 je na Univerzi Karla Franza v Gradcu na tekmovanju osvojil prvo nagrado za komponiranje.

Glasbenik Tilen Lebar (1993) je saksofonist, komponist in komorni skladatelj iz Murske Sobote. Dodiplomski študij saksofona je končal v razredu rednega prof. Matjaža Drevenška na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. S kompozicijo se je začel ukvarjati kot samouk pri štirinajstih letih, od leta 2016 pa se redno izobražuje pri mednarodno priznanem prof. Urošu Rojku. Kot saksofonist je večkratni nagrajenec in prejemnik zlatih ter srebrnih plaket z mednarodnih in državnih tekmovanj. Lani je sodeloval z Eksperimentalnim studiem jugozahodnonemškega radia iz Freiburga in premierno izvedel svojo skladbo Bit za trio saksofonov in živo elektroniko. Je tudi ustanovitelj Ansambla Stére, ki se posveča raziskovanju sodobne umetniške glasbe. Leta 2017 je prejel  študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Glasbenica in pedagoginja Gabriele Drab igra basovsko kljunasto flavto Paetzold. Glasbeno se udejstvuje v različnih žanrih, od svobodno improvizirane, sodobne komponirane in klasične glasbe. Improvizirano glasbo je prakticirala pri pianistki Manon Liu Winter, trobentaču Franzu Hautzingerju in kitaristu Burkhardu Stanglu. Gabriele je tudi soustanoviteljica združenja SNIM - spontane mreže za improvizirano glasbo, kuratorica koncertne serije Neue Musik v St. Ruprechtu in članica ansambla paetzoldov, im. PLENUM. Gostovala je na priznanih mednarodnih festivalih, kot so Wien Modern, Festival Huddersfield Contemporary Music, Sonorities Festival Belfast, Winter Im Herbst, Festival Ultima Oslo in mnogih drugih.

Koncertni cikel FriForma sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.
Projekt Brezmejna disonanca je sofinanciral avstrijsko-štajerski sklad Alpen-Adria-Allianz / Land Steiermark Kultur.
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz