PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 8. marec 2018

19:30 - Friforma
Minton / Hübsch + Gnigler / Kutas / Livk

S koncertom začnemo točno ob 20. uri! Klubska vrata se odpro ob 19.30.

Phil Minton -  glas / Carl Ludwig Hübsch - tuba

Brezmejna disonanca #1: Jakob Gnigler - saksofon / Réka Kutas - violončelo / Gašper Livk - kontrabas

Živel 8. marec, boj se nadaljuje, bo iztočnica večera z dvojnim koncertom improvizirane glasbe. Običajni redosled nastopov bo obrnjen saj bo prvi nastopil “zvezdniški par” - Phil Minton, 78 letni raziskovalec glasu in nemški tubist Carl Ludwig Hübsch. Dvojec bo predstavil sveži prvenec Metal Breath, ki bo tik pred nastopom izšel pri založbi Inexhaustible Editions (Ljubljna).

Sledil bo nastop novonastalega tria v sklopu mednarodnega projekta Brezmejna disonanca. Karavana, ki bo med 6. marcem in 31. majem 2018, predstavila tri slovenske, avstrijske in madžarske glasbenike_ce, bo poleg  Ljubljane, obiskala še Gradec in Dunaj. V prvem mednarodni tričlanskih zasedbi bodo nastopili: Réka Kutas, Gašper Livk in Jakob Gnigler .

Phil Minton je v zadnjih štiridesetih letih je ustvarjal kot vokalist improvizator v raznih sestavih, orkestrih in projektih na različnih lokacijah po vsem svetu.

Gospod Minton premore ogromen besednjak glasov in razširjenih vokalnih tehnik. “…Posveča se raziskovanju in razkrivanju tistih najbolj čudnih zavrženih in zanemarjenih zvokov, daje jim glas, prostor in avtonomnost…” (Ina Puntar, Radio Študent-DJ Grafiti, marec 2017).

V njegovi obsežni diskografiji so od leta 1969 katalogizirani številni projekti. Rojen leta 1940 blizu južne obale Anglije, je v poznih petdesetih igral trobento v jazzovih zasedbah. Ko se je sredi šestdesetih let preselil v London, je začel nastopati, hkrati kot trobentač in vocalist, v orkestru Mikea Westbrooka. Sredi sedemdesetih se je preizkušal v različnih  okoljih, od improviziranih duov do gledaliških skupin in v vokalnem triu Voice z Julie Tippetts in Maggie Nicols. Kot improvizator je sodeloval z mnogimi velikimi imeni – s Petrom Brötzmannom, Fredom Frithom, Johnom Butcherjem, Derekom Baileyem in s pianistom Veryanom Westonom.

Od osemdesetih naprej v zboru Feral Choir izvaja glasbene delavnice in koncerte za vsakogar, ki želi peti. https://www.philminton.co.uk/

 

Carl Ludwig Hübsch je v rojstnem Freiburgu začel glasbeno pot, kot  klarinetist v lokalni pleh-godbi. Po punk-rokerskem obdobju igranja bobnov je odkril jazz in svobodno improvizacijo, ki sta ga pripeljala do študija improvizacije z M. A. Fataahom. Na pedagoški fakulteti v Freiburgu je zaključil študij petja, teorije in igranja bobnov. Študiral je tudi elektronsko glasbo pri prof. Klausu Weinholdu. V Kölnu je kot gostujoči študent študiral v razredu komponista Johannesa Fritscha. Ko se je leta  1990 preselil v Köln je prejel doživljenjsko univerzitetno štipendijo.

Hübschevo igranje se osredotoča na improvizirano in sodobno komponirano glasbo. Sam komponira in izvaja glasbo v koncertnih dvoranah, studijih in gledališčih, igra z ansambli in orkestri. Priljubljeni so njegovi edinstveni solo koncerti in intenzivne delavnice improvizacije. http://www.huebsch.me/index.php/en/

 

Jakob Gnigler je študiral jazz saksofon, kompozicijo in teorijo na zasebni univerzi Anton Bruckner v Linzu. Na Dunaju, kjer sedaj živi, je eden najaktivnejših mlajših saksofonistov na tamkajšnji impro-sceni. Kot skladatelj večinoma komponira za svojo skupino Gnigler, ki je bila, decembra 2015, nagrajena z nagrado avstrijskih bank - Bawag P.S.K Next Generation Jazz. Intenzivno raziskuje interakcijo improvizacije in kompozicije. Igra tudi z ansamblom Pneuma, P: y: g in z mnogimi drugimi avstrijskimi glasbeniki_cami. http://jakobgnigler.com/

 

Réka Kutas je madžarska violončelistka in vokalistka, ki od leta 1990 živi na Dunaju. Njeno delo vključuje improvizirano, eksperimentalno in sodobno komponirano glasbo. Kot čelistka je vključena v različne gledališke projekte. V zadnjem času se posvečala prostorskemu in fizičnemu vidiku zvokov in performansov, včasih v kombinaciji s plesom in videom. Trenutno pripravlja diplomsko delo z delovnim naslovom: "Performativni vidiki sodobne improvizirane glasbe".

 

Kontrabasist Gašper Livk je študent Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pri red. prof. Zoranu Markoviću in bivši študent filozofije na Filozofski fakulteti. Angažira se predvsem na področju sodobne in improvizirane glasbe ter performansov. Obiskal je delavnice Luke Juharta, Burkharda Beinsa, Johna Russela in Seijira Murayame. Nastopal je v raznih zasedbah s scene in je odprt do novih estetik in performativnih praks. Na akademiji sodobno glasbo študira pod mentorstvom Luke Juharta in Stevena Loya. Poleti 2017 je sodeloval na poletni delavnici IEMA v Schwazu in Improconu v Desiniču.

 

Brezmejna disonanca je platforma, namenjena formiranju in predstavljanju mednarodnih sestavov s področja improvizirane glasbe. Ostali sodelujoči glasbeniki_ce v letu 2018 so: Tilen Lebar in Dre Hočevar iz Slovenije; Gabriele Drab in Christine Schörkhuber iz Avstrije, Szilárd Benes in Bálint Bolcsó iz Madžarske.

Koncerti v Ljubljani se snemajo in nato izidejo kot zvočni posnetek. Prvi posnetek poimenovan Put (Markus Krispel / Matija Schellander / Szilveszter Miklós) iz lanske karavane, bo izšel marca 2018, kot prvi v Ediciji FriForma, KUD Mreža.

Obe zgoščenki- Metal Breath (Minton / Hübsch) in Put (Markus Krispel / Matija Schellander / Szilveszter Miklós) bosta na voljo obiskovalcem koncerta.


Organizacija: KUD Mreža.
Koncertni cikel FriForma sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.
Projekt Brezmejna disonanca je sofinanciral avstrijsko-štajerski sklad Alpen-Adria-Allianz / Land Steiermark Kultur.

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz