PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 19. april 2018

20:00 - ANTIFA FEST
XVII. ANTIFA FEST: Film THE ANTIFASCISTS

Antifašistični festival
(skupnostni festival boja za življenje brez sovraštva, zatiranja in revščine)

Letošnji tradicionalni antifašistični festival bo potekal med 19. in 21. aprilom na AKC Metelkova mestu. Na njem bo prostor za spomine, opomine in za premisleke o sedanjosti, predvsem pa za to, da ponovno pokažemo, da je Ljubljana antifašistično mesto. Vanjo so vsepovsod vtkane zgodbe tako sedanjih kot zgodovinskih antifašističnih bojev, za katere je maskotam na oblasti vedno bolj vseeno. Novo-stari obrazi, ki nas ropajo socialnih pravic in možnosti za dostojno življenje, nas brez sramu pitajo z vrednotami nacionalizma, nevednosti, arogance in sovraštva. Režim modernega totalitarizma pod taktirko ekstremnega centra vsepovsod proizvaja teror, ponižanja, zlorabe, depresijo, fatalizem. Njegov uraden jezik je cinizem, njegova metoda nenehno ustvarjanje seznama nezaželenih, na katerem se lahko znajdeš zaradi spola, jezika, dokumentov, oblike izražanja seksualnosti, odtenka barve kože, poguma, družbene angažiranosti in še česa. V tej novi družbeni pokrajini, v mnogočem ukrojeni po meri vladavine kapitala, ko si novi fašizem nadeva različna skrita in odkrita oblačila, vztrajanje na trdnih tleh antifašizma pomeni vztrajanje na vrednotah najbolj osnovne človečnosti, na vrednotah socialne pravičnosti, svobode in enakosti. Tako v gozdovih partizanske Jelovice v zimi 1942 kot v revolucionarni Rojavi 2018. Vsak med nami, vsepovsod po svetu, ima pravico do dostojanstvenega življenja ne glede na kraj rojstva, papirje, morebitna verska prepričanja ali spol. Proti institucionalnemu fašizmu ekstremnega centra in uličnem nasilju gradimo skupnost solidarnosti, učenja in spoštovanja. Proti ideologiji sovraštva s festivalom življenja. Ljubljana je antifašistično mesto. 

Film THE ANTIFASCISTS

(r.: Patrik Öberg, Emil Ramos, 2017, 75')

V sklopu Antifa festa Komunal 19.04.2018 predstavlja film "The Antifascists" v Klubu Gromka. Dokumentarec raziskuje antifa gibanje na Švedskem in v Grčiji od leta 2013. Namen filma je, da pri občinstvu vzpodbudi prevpraševanje populističnih, negativnih definicij in predpostavk o antifa. Z dokumentacijo dinamične protifašistične borbe film pokaže različne pristope k antifašistični akciji. 

Filmu bo sledila refleksija videnega in kako je v njem zastopan antifa. Dogodek je organiziran v podporo lokalni antifašistični praksi in je del rednih mesečnih DoKOMUNtarnih večerov, katerih ideja je odpirati prostor za raziskavo konfliktov, bojev in gibanj preko dokumentarcev in videov.

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=KPare1-fHXM
http://www.theantifascists.se/en/
https://www.facebook.com/theantifascists

 As part of the Antifa fest Komunal will screen the film “The Antifascists” on 19.04.2018 @ Klub Gromka. The documentary explores the antifa scene in two places, Sweden and Greece, since 2013. With this setting the film intends for the audience to question mainstream, negative definitions and assumptions of Antifa. By documenting the fight against fascists in a variety of ways, the film also shows the different ways people engage in antifascist actions.

Following the film there will be a reflection on the movie and its representation of antifa. This screening supports our local antifa work, and is part of Komunal’s monthly DoKOMUNtary screenings, which idea is to provide a space to research conflicts, struggles, and movements through documentaries and video.

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=KPare1-fHXM
http://www.theantifascists.se/en/
https://www.facebook.com/theantifascists

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz