PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 20. april 2018

20:00 - ANTIFA FEST
XVII. ANTIFA FEST: STRATEGIA TENSIE, APSURD (Srbija), KALASHNIKOV COLLECTIVE (It), JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK)

  Antifašistični festival 

(skupnostni festival boja za življenje brez sovraštva, zatiranja in revščine)

Letošnji tradicionalni antifašistični festival bo potekal med 19. in 21. aprilom na AKC Metelkova mestu. Na njem bo prostor za spomine, opomine in za premisleke o sedanjosti, predvsem pa za to, da ponovno pokažemo, da je Ljubljana antifašistično mesto. Vanjo so vsepovsod vtkane zgodbe tako sedanjih kot zgodovinskih antifašističnih bojev, za katere je maskotam na oblasti vedno bolj vseeno. Novo-stari obrazi, ki nas ropajo socialnih pravic in možnosti za dostojno življenje, nas brez sramu pitajo z vrednotami nacionalizma, nevednosti, arogance in sovraštva. Režim modernega totalitarizma pod taktirko ekstremnega centra vsepovsod proizvaja teror, ponižanja, zlorabe, depresijo, fatalizem. Njegov uraden jezik je cinizem, njegova metoda nenehno ustvarjanje seznama nezaželenih, na katerem se lahko znajdeš zaradi spola, jezika, dokumentov, oblike izražanja seksualnosti, odtenka barve kože, poguma, družbene angažiranosti in še česa. V tej novi družbeni pokrajini, v mnogočem ukrojeni po meri vladavine kapitala, ko si novi fašizem nadeva različna skrita in odkrita oblačila, vztrajanje na trdnih tleh antifašizma pomeni vztrajanje na vrednotah najbolj osnovne človečnosti, na vrednotah socialne pravičnosti, svobode in enakosti. Tako v gozdovih partizanske Jelovice v zimi 1942 kot v revolucionarni Rojavi 2018. Vsak med nami, vsepovsod po svetu, ima pravico do dostojanstvenega življenja ne glede na kraj rojstva, papirje, morebitna verska prepričanja ali spol. Proti institucionalnemu fašizmu ekstremnega centra in uličnem nasilju gradimo skupnost solidarnosti, učenja in spoštovanja. Proti ideologiji sovraštva s festivalom življenja. Ljubljana je antifašistično mesto. 

***

STRATEGIA TENSIE, APSURD (Srbija), KALASHNIKOV COLLECTIVE (It), JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK)

 

JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK)

Jay Terrestrial (vokal in kitara, piščalke) je skupaj s Franom (bas in vokal) februarja  1994 v južnem Londonu ustanovil Inner Terrestrials. Dve leti kasneje se jima je pridružil bobnar Paco iz benda Conflict in skupaj posnamejo prvi album IT!, ki je še  dandanes eden od najbolj iskanih albumov pri underground distributerjih, White Nightmare, anti-fa balada, ki se nahaja na omenjenem albumu, pa je postala zimzelena melodija protestniškega gibanja. Inner terrestrials še vedno veljajo za enega od vodilnih anarho punk bendov, znanega po specifičnem prepletanju hardcore punka, duba, skaja in folka, podprta z družbeno kritičnimi besedili. Zadnja leta Jay sodeluje tudi folk skupino Firespit Collective,  ki preigrava mešanico sodobne in tradicionalne glasbe, zraven pa vključujejo tudi nekatere pesmi Inner Terrestrials.

Občasno Jay Terrestrial nastopa tudi sam, tako bo tudi tokrat. Trubadur, popotnik, skvoter v svojih nastopih vključuje pesmi iz že omenjenih bendov. "Punk and reggae are folk music, grass roots music by the people for the people. ... a lot of artists were outspoken in their fight against militarism, racism, sexism and other forms of oppression. There have also been themes of resistance, revolution, paganism and cultural taboos throughout the ages when meanings often had to be hidden to avoid the wrath of the church and state. .. Music is so primal, so natural to us. We can’t help but express ourselves through sound and word".
https://www.facebook.com/innerterrestrials/
http://firepitcollective.co.uk/
https://www.reverbnation.com/musician/jayterrestrial

 

KALASHNIKOV COLLECTIVE 

Leta 1996 so se v umazanem skvotu v Milanu zbrali trije fantje, ki so pod vplivom Wretched, Bad Religion in Clash iz sebe morali izpustili mladostniški nemir. Navdahnjeni z libertarizmom in zavračajoč vladajočo alternativno thrash muziko, so Kalashnikov želeli združiti svoje utopije in strasti. Skozi leta je bilo veliko menjav članov, sprememb v njihovi glasbi in besedilih, a nekaj značilnosti je ostalo: igrajo zmes melodične in hitre glasbe in z močnim libertarnim duhom sledijo poti DIY etike. Na njihovo držo, politično prepričanje in glasbo so vplivali stari italijanski in angleški hardcore bendi. Včasih jih imenujejo romantične, zato je njihov prvi album imenovan "Romantične pesmi disidentstva", kjer romantično pomeni občutenje čustev v koži ljudstva. Njihova besedila pripovedujejo zgodbe ne slogane, v upanju, da ljudje lahko razumejo pomen besed kot so "vojna", "zatiranje" in "odtujenost", in občutijo čustva junakov njihovih zgodb. Pravijo, da je vsaka oblika izražanja lahko revolucionarna, če je ustvarjena z namenom razkrivanja nasprotovanj v družbi. "We care about messages: the message is revolutionary, not labels."
https://www.facebook.com/KalashnikovCollective/
https://kalashnikovcollective.bandcamp.com/
http://kalashnikovcollective.org/

 

APSURD (Srbija)

Hardcore punk trio, ki prihaja iz Beograda in je nastal avgusta leta 2017 (Dragana - bass/vokal, Sanja - kitara, Scott - bobni). Sestavljajo ga člani bendov Concrete Worms in Peenters. Prvi koncert so odigrali novembra na Distort festivalu v Zagrebu, prvi EP z naslovom Derealizacija so posneli mesec kasneje, prav tako v Zagrebu. Člani benda se ukvarjajo z organizacijo koncertov v klubu MKC Kombinat, ki je eden redkih klubov v Beogradu, kjer "scena še živi", prav tako pa so bili aktivni v eviktiranem skvotu Inex.
Apsurd, live in Klaonica https://www.youtube.com/watch?v=j7EZ9Fqmod4&feature=share (12:23 - 17:13)
 

STRATEGIJA TENSIE (Slo)

Ujemite se v trapulo, ki vas bo z rdečo katrco v prvi prestavi z nesigurnim rapanjem na umazane trap podlage zapeljala po protislovjih ulic Budimpešte, Sao Paula, Ljubljane in Milana. 
Mladi (t)rap kolektiv, kučni band that you will hate to love.

Po koncertu muziko vrti DJ URBAN!!

 

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz