PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 22. april 2018

18:00 - Defonija
CORTEX (nor)

Z nami bo krasen kvartet jazzovskih eruditov in podal čvrsto, energično, naelektreno, vabljivo godbo. Celotna naveza štirih močno individualnih glasov deluje na visoki telepatski ravni, ki občinstvo spričo nje po navadi zazija od presenečenja in radosti. Avant-Garde Party Music!

Pozor! Tole je nedeljski koncert ob 18. uri; klubska vrata in blagajna se odpro ob 17.30.

 

CORTEX (nor)

Thomas Johansson - trobenta
Kristoffer Berre Alberts - saksofoni
Ola Høyer - kontrabas
Gard Nilssen - bobni, tolkala

 

”(...) No Scandinavian group since Atomic has so powerfully addressed and remade the free jazz of the 60s like Cortex. In a country whose creative music scene is celebrated for its bold hybrids of disparate sounds, Cortex goes another way, embracing tradition in its own unique way, with a personality sketched out by the strength of Johansson’s indelible themes and four distinctive improvisational voices (...)”
--Peter Margasak, Chicago Reader

"Don't sleep on this, it's one of the best albums of the year, and this band is unstoppable."
--Tim Niland, Music and More

"Keeping with its title, the music is a celebration, a soirée, and a jamboree!"
--Mark Corroto, 4/5 od 5 zvezdic v All About Jazz


Debelo desetletje že mineva, odkar so se štirje mladeniči – trije študentje jazza iz Trondheima in njihov kolega Johansson, ki se je šolsko uril v Stavangerju – zbrali pri trobentarju in bobnarju doma in v dnevni sobi uprizorili špil za "dvajset poslušajočih in štiri gajbe piva". Svoj zven so gradili zelo pretanjeno in počasi, saj so prvenec izdali šele po štirih letih dela, leta 2011. Stari znanci slovenskih odrov - ne kaže pozabiti njihovih izbornih nastopov pred leti tako na Jazz festivalu Ljubljana kakor na festivalu Jazz Cerkno - zdaj pridejo še v (akustično) posebno intimo kluba Gromka, in to s svojim petim albumom. Po dveh »živih« Live! in Live in New York! je pred nami (vnovič zelo hvaljeno delo) Avant-Garde Party Music; to je njihov že tretji album zapored za Clean Feed Records (2017). Navzlic vsemu navdušenju nad zvočnimi zapisi pa gre četverico vsekakor doživeti predvsem koncertno, kjer se pridodata še preskušena vročična življenjska jazzovska stopnja, dve, več.Muziki Cortex stežka rečemo free jazz, to niti ni hard bop, pa čeprav … Vsekakor gre za izjemno dinamično zasedbo, ki skoz postopke, načine in standarde današnjega dneva produktivno koketira z ameriško avantgardo šestdesetih. In z modernim, v neko drugačno prihodnost naperjenim zvenom kakega desetletja in pol pred tem. Cortexovo podjetje morda še najbolje povzame termin "akcijski jazz". Ta ali oni pasus sicer utegne biti docela svobodnjaški, vezivo pa so vsekakor pretkana melodija, dovolj enostavni aranžmaji in silna »bobenbas« dvojica, ki zna biti subtilna v finih blue notah, a nikakor ne popusti, kar zadeva swing, groove, sem pa tja ima tudi neustavljivo rockersko ambicijo. Celotna naveza štirih močno individualnih glasov deluje na visoki telepatski ravni, ki občinstvo spričo nje po navadi zazija od presenečenja in radosti.

Kompozicije so vse Johanssonove, in »zlomljen« zven njegove trobente se ujame s saksofonskim v tistih posebnih območjih in referenčnih okvirih, ki kritiko - in nas - redno in brez pretiravanj spomnijo na tele dvojke: Don Cherry / Ornette Coleman iz zgodnjega razdobja; energetsko sempatja ustrežeta ameriškim Blue Zone pretenzijam tik po II. svetovni vojni (Dizzy Gillespie / Charlie Parker); takole suvereno se v starem kvartetu Masada postavita tudi Dave Douglas in John Zorn; kajpak gre omeniti (vsaj) še krepko dvojico Magnus Broo / Fredrik Ljungkvist iz bratranskega nordijskega benda Atomic. Celota deluje nenehoma zelo dostopno in prav zares, kakor namigne naslov zadnjega albuma, sproži prej "party" pomigavanja kakor golo cerebralno izkušnjo – pred nami je čvrsta, energična, naelektrena, vabljiva godba štirih eruditov.

Člane Cortexa sicer nahajamo tudi v zasedbah Bushman's Revenge, Paal Nilssen-Love Large Unit, Puma, Team Hegdal, SAKA, Zanussi 5, Friends & Neighbors, AKODE, Honest John, Gard Nilssen's Acoustic Unity in The Heat Death.

 

cortex

https://www.cortexmusic.no/

 

johansson

https://www.thomasjohansson.no/

 

alberts

http://www.kristofferalberts.no/

 

høyer

https://www.cafeoto.co.uk/artists/ola-hoyer/

 

nilssen

http://www.gardnilssen.com/

 

 

Nedavni album: Avant-Garde Party Music (Clean Feed Records 2017)

http://cleanfeed-records.com/product/avant-garde-party-music/

 


"Grinder" z najnovejšega albuma, odigran @ Nasjonal Jazzscene Victoria, Oslo, Norveška (večer založbe Clean Feed, 12. oktobra 2016):
https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=-fvC_VMvvXI

"Higgs" @ Nattjazz, Bergen, Norveška, 19. maja 2015:
https://www.youtube.com/watch?v=ugZwByl4hYw

"Interlude" & "Archiecortex" @ The Rotunda (Ars Nova Workshop), Philadelphia, PA, ZDA, 3. decembra 2013:
https://www.youtube.com/watch?v=bgE9HgPSHy4


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz