PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 20. december 2018

21:00 - Defonija
KAČA, SRAKA IN LEV QUINTET (ita, slo) + TEA VIDMAR (slo)

KAČA, SRAKA IN LEV QUINTET (ita, slo)

Gabriele Cancelli - kornet
Paolo Pascolo - flavta
Mimo Cogliandro - basovski klarinet
Giovanni Maier - kontrabas
Marko Lasič - bobni, tolkala

 

Skupina, ki od začetka nosi slovensko ime, je začela z medsebojno igro kot trio (flavta / basovski klarinet / violončelo), in to leta 2008. Takrat je z uspehom nastopila tudi v klubu Gromka in kot Kača, Sraka in Lev tudi izdala istoimenski album pri založbi Palomar Records. Trojica iz Furlanije-Julijske krajine je ab ovo gradila zelo svojski, izviren zven in se tvorno poigravala z menjavo hierarhičnih inštrumentalnih pozicij med igro. Troje živali reprezentira raznolike glasbene vloge, seveda pa tudi družbeno in muzičistično razmerje; grupacija je tako podobna ekosistemu, ki v njem ni predeterminiranosti, distribucija moči je sprva neznana, prav tako tudi odgovornost do kompozicijskih postopkov.

Zasedba je sčasoma prerasla v kvintet, ki zgledno nadaljuje s svojim zgoraj opisanim poslanstvom, obenem pa pomeni tudi lep prispevek k danes že utečenemu in hvalevrednemu sodelovanju med (severno)italijanskimi in slovenskimi muzičisti. Tokratna moč s te strani meje je Marko Lasič, pred leti prekaljen v šoli Zlatka Kaučiča, zdaj izboren in suveren samostojen tolkalec. Kvintet izvaja kompozicije tudi nam dobro znanega kontrabasista, čelista in profesorja Giovannija Maierja. Prvič se je zbral v tržiškem (Monfalcone) klubu il Carso in Corso na večer pred mednarodnim praznikom dela, 30. aprila 2015. Združenje Nuovo Corso je tedaj pri Maierju naročilo novo muziko, prejelo pa je nekaj svežih kompozicijskih postopkov, dodatno improvizacijio, veliki finale z "Internacionalo" in album z naslovom The Labour Suite. Maier se je odločil za predstavo o človeškem delu in pred kvintet postavil naloge ritmizacije tega dela, kakor jo poznamo iz raznih človeških dejavnosti, predvsem pri starodavnih družbah, ko sta bila muzika in njen ritem ključna za koordinacijo delovnih gibov.

Koncert kvinteta Kača, Sraka in Lev predstavi evolucijo "ritma dela" in se pri tem postavi k izhodišču: idealna, neonesnažena družba, v kateri je bila pulzacija morda pomembnejša od današnje, ki je v nji vse postalo hitrejše in manj človeško in v kateri večkrat sploh ni več nobenega dela ...

https://soundcloud.com/kacaquintet

https://www.facebook.com/KacaSrakaInLevquintet/

 

+

 

TEA VIDMAR (slo) - glas, drobna zvočila

Tea Vidmar ustvarja nove brezmejne svetove z glasom. Svojo izkušnjo improvizacije v uličnem gledališču, utemeljeno na navdihu, ki ga črpa iz okolja, poskuša prenesti v polje glasbene improvizacije, zato se pri svojem glasbenem snovanju oslanja na okolico in na zvoke, ki jo obdajajo. Navdihujejo jo tudi zvočnost glasu in njegove različne oblike. Njen vokalni izraz izhaja iz različnih glasbenih tehnik (tako klasično petje kakor jazz, tako ljudsko petje kakor vplivi drugih kultur), je poln dramatičnosti, namišljenih zgodb, dialogov z občinstvom in humornih elementov. Njen vokal je igriv, poleg tega pa med svojimi solističnimi nastopi rada uporabi tudi majhno diatonično harmoniko, vrečke, odpadni material, drobna zvočila in igračke, kar vse ji rabi za podlago k sprotnemu snovanju.

Vidmar ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performans. Ima status samozaposlene osebe v kulturi, in to kot performerka in pedagoginja. Na Šoli za sodobno uprizoritveno in ulično umetnost (ŠUGLA), ki deluje po okriljem Gledališča Ane Monro, kot mentorica poučuje gledališkost in glasovno prezenco. Pri Ani Monro tudi igra. Za navrh izvaja razne samostojne ali skupinske vokalno-gledališke performanse in nastope improvizirane glasbe. Kot vokalistka je sodelovala z več glasbenimi skupinami (Positive Illusion; Skarabej; duo Aritmija; Širom ...), organizacijami na polju improvizirane in eksperimentalne glasbe (KUD Mreža) in javnimi zavodi (Prešernovo gledališče Kranj; Slovensko narodno gledališče Nova Gorica; Stalno slovensko gledališče Trst), nastopala pa je tudi z več domačimi in tujimi ustvarjalkami, ustvarjalci.  

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz