PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 16. april 2019

20:00 - Sindikat odklonskih enitet
Marijs Boulogne in Simona Semenič: Večna medikacija

 

 

NOVA KOMEDIJA, PERFORMATIVNI  HUMOR, IRONIJA, SATIRA, PARODIJA, DRUŽBENI KOMENTAR

 

 

Marijs Boulogne in Simona Semenič: Večna medikacija

slovenska adaptacija gledališke predstave Marijs Boulogne Endless Medication

Trajanje: 60 minut

Predstava je v slovenskem jeziku.

 

Foto: Nada Žgank

 

Večna medikacija pripoveduje zgodbo o Rosi, dekletu, ki ne joče. Oplodi jo JezusKristusMašina in kmalu rodi – skozi drobovje – božjega vnuka. Bog se pojavi v obliki govoreče žarnice, nosečnost pa ponazarja lubenica, ki raste pod Rosinim krilom. Ker se otrok razvija v Rosinem drobovju, zaustavi njeno presnovo: lubenico je treba razrezati/splaviti. Z božjo pomočjo Rosa končno (iz noge) rodi majhnega dečka, ki nikoli ne joka. Zgodba se zaključi z Rosinim zaprtjem v umobolnico, detomorom in procesom, na katerem je Rosa obsojena na zdravljenje brez konca.

Večna medikacija je performans, narejen v slogu ‘fairground’ (sejemskega) gledališča. Marijs Boulogne obravnava gledališke trike na otročji, luciden, pa tudi perverzen način. Skatološka moč je skrita za navidezno nedolžnostjo dveh energičnih, radoživih in brezskrbnih deklet. Neprisiljen, samoumeven način, s katerim se lotevata obscenosti in nasilja, vodi zaradi predmeta obravnave - spočetja in rojstva božjega vnuka - v obliko religiozno obarvane pornografije.

Večna medikacija / Endless Medication je gledališka predstava, ki jo je leta 2003 ustvarila flamska režiserka in performerka Marijs Boulogne. Po uspešni in odmevni predstavitvi na Festivalu Mesto žensk leta 2005 se je Društvo Mesto žensk odločilo za adaptacijo predstave v slovenščino. Premiera je bila izvedena 14. maja 2006 v klubu Channel Zero, AKC Metelkova mesto. Na Sindikatu 2019 bo Večna medikacija po šestletnem premoru doživela svojo 30 ponovitev, tokrat v klubu Gromka.

Marijs Boulogne je gledališka ustvarjalka, dramatičarka in performerka. Leta 2002 je diplomirala iz gledališke režije na RITS School of Arts (Bruselj) in nato še dodatno leto posvetila specializaciji v polju odprtih delavnic, novih medijev, instalacije in interdisciplinarnega dela. Svoja besedila je začela režirati v 1999 in za svoje produkcije prejela tudi številne nagrade. Njena uprizoritvena besedila so prevedena v sedem jezikov in so bila izvedena v številnih državah v njeni lastni režiji. Napisala in režirala je besedila Voulez-vous poeper avec moi, Hezschmerz, Picknick!, Excavations, The Anatomy Lesson, Marzipan or Plexi in v soavtorstvu z Manah Depauw Love Zero Control, Good Habits in Endless Medication.

Njene stalne teme so seksualnost, komedija in ženske strategije osvobajanja skozi čas. Nastopa kot pevka, harmoničarka, pripovedovalka zgodb in voditeljica prireditev. Od 2011 povezuje, koordinira in organizira rokoborbo Lucha Libre v okviru organizacij Spelers van de Ring in Brussels Young Wrestling Style. Pred nekaj leti se je tudi sama začela ukvarjati z rokoborbo pod psevdonimom Peggy pri trenerju Pietru Badialiju (klub Lady-Man-Catch) v Belgiji.

 

Slovenska priredba gledališke predstave Endless Medication

Režija izvirne predstave: Marijs Boulogne

Besedilo: Marijs Boulogne in Manah Depauw

Režija in priredba slovenske različice: Simona Semenič in Marijs Boulogne

Nastopata: Barbara Krajnc in Jelena Rusjan

Prevod: Tanja Lesničar Pučko

Dramaturgija: Jerneja Kušar

Oblikovanje svetlobe: Janko Oven

Izdelava kostumov: Nina Holc

Mentorica za harmoniko: Maja Vujanović

Produkcija: Društvo Mesto žensk, 2006

Pobuda za obnovitev predstave in organizacija: Emanat v okviru Sindikata odklonskih entitet

V sodelovanju: Klub Gromka

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

 

Enotna cena: 5 €

 

https://sindikat.emanat.si/project/vecna-medikacija/

(for English check Syndicate home page)

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz