PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 10. oktober 2019

21:00 - Defonija
HARLEM UNDERGROUND (slo) + CHILD ABUSE (nyc)

HARLEM UNDERGROUND (slo)
Romildo Kumar — sampler, sekvencer, efekti, miks
Aleš Valentinčič — električna kitara, efekti

O Harlem Underground lahko govorimo že leta 1996, po razpadu benda L.D.W. (Link der Wasser). Romilda Kumarja je elektrofonija privlačila že od nekdaj, tako da se je kar sam lotil oblikovanja svojih zamisli. Po nekaj solističnih nastopih se mu je pridružil kitarist Aleš Valentinčič. Družno sta začela snovati s samplerjem in sekvencerjem Boss DR-5 ter producirati žanrsko izjemno raznolike zadeve, ki so segale od jazzovskih odtenkov in temin trip hopa tja do povsem abstraktnih kompozicij, udomačenih v industrijskem okolju njunih Deskel pri Anhovem v spodnjem Posočju. Kdaj pa kdaj so se jima pridružili še občasni sodelavci, sicer pa sta prekrižarila klubovje po Sloveniji, Hrvaški in Italiji. Tako sta, vzemimo, na festivalu Break 21 v Ljubljani nekoč pospremila modno revijo, igrala v Stari elektrarni, Mostovni, zagrebški Močvari, na multimedijski razstavi Arhipelag po obalnih klubih ... V tistem času sta podala tudi precej intervjujev, tako, denimo, za oddajo "Na piedestalu" (Val 202) in revijo Muska. Vsa elektronska manipulacija tako nekoč kakor danes nastane "v živo", brez poprejšnjih nasnemavanj ali obdelav. Glasbenika delata s starim Ram 18-kanalnim mikserjem iz l. 1981.

https://linkderwasser.bandcamp.com/album/harlem-underground-free-project
https://linkderwasser.bandcamp.com/album/free-walk
https://linkderwasser.bandcamp.com/album/digital-jazz-harlem-underground

Romildo Kumar in Aleš Valentinčič v razgovoru za SIGIC:

http://www.sigic.si/pridejo-zazagajo-in-gredo.html

+

CHILD ABUSE (nyc)
Tim Dahl — električen bas, glas
Eric Lau — klaviature, glas
Oran Canfield — bobni, sintetizator

"Somewhere in between noise, metal, and avant-jazz lies Child Abuse, the wildman trio from NYC."
—Brooklyn Vegan

"Child Abuse is a gloriously confrontational band, mixing the incoherent glugs of death metal, the dissonant meander of 12-tone composition, the atonal squonk of free-jazz, blasts of ucky noise, and a wet gob of old- fashioned punk rock."—The Village Voice

Trojica je pretresljiv in obenem skrajno humoren odgovor na "zlorabljeno otroštvo" — Casio, death-metalska tolkala in zamolklo petje oznamujejo celo generacijo, ki je odraščala z Nintendom in tečnimi materami, ki so občudovale gospo Tipper Gore in njene pridigarske tirade o neprimernih besedilih.

"Reading is for people who do not vomit, and Morbid Angel lives in my closet next to my porno!"

Premišljena, a zelo sproščena in psihotična fuzija, ki jo ponujajo prekaljeni muzičisti iz Brooklyna, se plete med progresivnim rockom, metalom, grindom, računalniškimi igricami, staro- in novojazzovskimi prvinami ter predvsem izpričuje vrhunsko in širno glasbeno izobrazbo. Trojki iz rock benda Child Abuse namreč niso tuji niti Scarlatti, Stravinski, Messiaen, Stockhausen, Ives, Penderecki, Thelonious Monk, Miles Davis, Eric Dolphy ... "Če bi Weather Report igrali danes, bi zveneli tako kot mi!" se jim je zapisalo v enem izmed številnih intervjujev.

Začetki Child Abuse segajo v leto 2004, ko sta se klaviaturist / vokalist Luke Calzonetti in bobnar Oran Canfield iz San Francisca preselila v New York in svojemu glasbenemu dvojcu nadela že znano ime (Child Abuse se je namreč že imenoval tako neki bend iz Los Angelesa l. 1979 kakor tudi HC bend iz New Jerseyja l. 1982). Poleti 2005 se jima je pridružil unikatni in predirni basist Tim Dahl in takoj pridodal svoj značilen slog, po katerem je znan zlasti v nebroj sodelovanjih z novojazzovskim in rockerskim občestvom v Brooklynu, širši glasbeni javnosti pa je nemara še najbliže spričo rednih angažmajev v zasedbah Lydia Lunch Retrovirus, Pulverize The Sound, GRID, Barr / Shea / Dahl in drugih. V Gromki smo ga, denimo, slišali tudi v prvi postavi CP Unit, decembra letos pa bo spet med nami, saj je po novem tudi član prenovljenih The Flying Luttenbachers! Calzonetti je igral s Child Abuse do leta 2011, ko je njegovo mesto zasedel Eric Lau.

Priljubljena zasedba iz NYC navduši tako zaprisežene rockerje kakor tudi noizerje, metalce, pankerje z razprtimi ušesi, impro frike, nepuristično jazzovsko občinstvo ... vse, ki radi mislijo muzike oziroma se sprašujejo, kam bi pravzaprav z njimi v današnjem preobilju.

Child Abuse bodo na koncertu, ki je del večkoenomesečne evropske turneje, predstavili gradivo z albuma Imaginary Enemy, ki ima 11. oktobra iziti pri založbi Skin Graft Records, s katero sodelujejo od l. 2014. Med (vedno) duhovitimi in provokativnimi naslovi upičenih štiklov nahajamo, recimo, tudi tegale: "www.nyc.gov/site/finance/pay-now/pay".

https://youtu.be/njiVbL0QaDk
https://www.youtube.com/watch?v=w3XS3tZNRYk#action=share
https://www.youtube.com/watch?v=WLVxsGVefkM#action=share
https://www.youtube.com/watch?v=aeRJCyfctkU#action=share

https://childabuse.bandcamp.com/
https://skingraftrecords.bandcamp.com/track/child-abuse

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz