PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 5. februar 2020

21:00 - Defonija
rouge-ah (slo) + IGOR LUMPERT & INNERTEXTURES (slo, zda, jap)

Na prvem koncertu iz cikla Defonija v letu 2020 po utečenem konceptu spoznamo (vsaj) dvoje raznolikih reči. Najpoprej se podamo na tenko in subtilno elektroakustično poljano tam med zvočno umetnostjo in muziko, po odmoru pa užijemo kar najžlahtnejši novi novomeški jazz.

 

rouge-ah (slo)

Urška Preis — harfa, elektrofonija

Fotografija Marko Serafimović

"Konkretno v smislu zvočnih značilnosti plošče se vsekakor ponuja zmerna in jasno razdelana vstavljenost ružinega harfizma v siceršnji elektroakustičen narativ, prežet s terenskimi posnetki, dromljajočimi zveni in igro efektov. Rouge-ah — šolana harfistka s širokimi izkušnjami raznolikih umetniških študijev v tujini — tu v jasno motiviranem in življenjsko afektiranem pogonu razstavi številna znanja oziroma jih ne le razstavi, temveč tudi skrbno uredi v diskretne enote, te pa kljub diskretnosti, jasni motiviki, oblikujejo fluidno, pomensko distribuirano celoto."
Žiga Pucelj v "Tolpi bumov" na Radiu Študent o albumu bare (celota na sp. povezavi!)

Urška Preis (1992) je glasbenica, harfistka in vizualna umetnica, rojena v Ljubljani. Končala je klasično gimnazijo Poljane ter vzporedno obiskovala Srednjo glasbeno in baletno šolo (kasneje Konservatorij za glasbo in balet). Diplomski in podiplomski študij je opravljala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in izmenjavah na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku in leipziški Hochschule für Grafik und Buchkunst. Je del glasbenega dueta II/III skupaj s producentom elektronske glasbe Tinetom Vrabičem - Nitzem, v Leipzigu pa se je začela na sodobni glasbeni sceni uveljavljati s solo projektom rouge-ah, s katerim ima danes za sabo že zavidljivo število nastopov pri nas in v tujini. 18. oktobra 2018 je pri založbi Kamizdat izdala svoj prvenec bare. Trenutno v Ljubljani končuje magistrski študij fotografije.

Kot glasbena novinarka se udejstvuje na Radiu Študent in programu ARS.

https://rouge-ah.bandcamp.com/

https://soundcloud.com/rouge-ah

https://www.youtube.com/watch?v=iUKKx8blmwY&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=5dYcpXSzHj4

https://www.youtube.com/watch?v=wUVZWZqoyPk

https://www.youtube.com/watch?v=Uv0b_zKr4To&t=5s

https://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/rouge-ah-bare

https://www.mladina.si/187828/rougue-ah-bare/

http://www.sigic.si/-raz-gradnja-zvocnih-pripovedi.html

http://www.centralala.si/rouge-ah-izdala-prvenec-pri-zalozbi-kamizdat/

https://www.instagram.com/rouge.ah/

+

IGOR LUMPERT & INNERTEXTURES (slo, zda, jap)

Igor Lumpert — tenorski saksofon, kompozicija
Greg Ward — altovski saksofon
Masatoshi "Masa" Kamaguchi — kontrabas
Kenny Grohowski — bobni, tolkala

"Presneto dober album novega jazza!"
Ičo Vidmar v Odzvenu o albumu Eleven (gl. celoten tekst spodaj!)

"Great band!"
Yoko Ono po nekem newyorškem špilu

"Igor Lumpert & Innertextures are ideally in command of mixed and intertwined compositions and improvisational outbursts hovering between abstraction and physique."
Jazz Podium

"Innertextures" so stara, znana in večkrat predrugačena in pregnetena Lumpertova obsesija. Toda tale zasedba, zbrana v New Yorku, je naposled zares intrigantna in se je pri nas — bodisi v takšni ali pa rahlo predrugačeni zasedbi in izvedbi — uspešno predstavila, denimo, že na festivalu Jazz Cerkno in Jazz festivalu Ljubljana. Zdaj je pred bendom, oboroženim s serijo pohval, nov niz klubskih špilov. Pihalec in skladatelj Igor Lumpert namreč februarja organizira pravo pravcato "avstroogrsko" turnejo: Trst, Ljubljana, Novo mesto, Dunaj, Gradec, Sarajevo, Zagreb in Budimpešta. Zelo smo veseli in kar neučakani, saj se izboren kvartet ustavi tudi pri nas, v klubu Gromka!

Igor Lumpert je v New Yorku živeči novomeški glasbenik, ki se ponaša s svojskim saksofonskim zvenom in je tudi izjemen improvizator in nadarjen, zmerom bolj opažen in spoštovan skladatelj. Po zaključku študija v Linzu, v času katerega je bil član nagrajevane nemške zasedbe Sidewinders, je na povabilo enega najboljših kontrabasistov na svetu Reggieja Workmana izobraževanje nadaljeval v New Yorku in tam že zamlada sodeloval z glasbeniki, kakor so George Garzone, Buster Williams, Chico Hamilton, Billy Harper in drugi.

Tokrat bo z Igorjem v Gromki nesporno vrhunska zasedba: Odlični altist Greg Ward je sodelavec raznolikih izvajalcev, kot so Prefuse 73, Lupe Fiasco, Tortoise, William Parker, Mike Reed ..., pretanjeni japonski kontrabasist Masa Kamaguchi igra z Georgeom Garzonejem, Bertom Siegerjem, Halom Crookom, Herbom Pomeroyjem, Frankom Carberjem ..., v mladosti skoz metal formirani "the ultimate drumming machine" Kenny Grohowski pa je pogosten sodelavec Johna Zorna (občudovali smo ga, vzemimo, v Bagatelah, ki jih je v udarnem triu Asmodeus z Marcom Ribotom in Trevorjem Dunnom tudi zaključil), Stanleyja Clarka, Lonnieja Plaxica in Emeline Michel, član Brand X, Hipster Assassins, Abraxas in Secret Chiefs 3.

Album Eleven (2018):
https://cleanfeed-records.com/product/eleven/

Ičo Vidmar o albumu Eleven in IL & Innertextures:
http://www.sigic.si/presneto-dober-album-novega-jazza.html

lumpert
https://www.igorlumpert.com/

ward
http://www.gregwardmusic.us/home

kamaguchi
http://www.globalmusicfoundation.org/people/masa-kamaguchi/

grohowski
https://kennygrohowski.com/Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo.

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz