PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 26. maj 2022

18:00 - Koncert
Druga godba / Defonija: NATE WOOLEY COLUMBIA ICEFIELD (zda)

NATE WOOLEY COLUMBIA ICEFIELD (zda)

Nate Wooley — trobenta
Ava Mendoza — kitara
Susan Alcorn — pedal steel
Ryan Sawyer — bobni

  

V New Yorku živečega super dejavnega trobentača, skladatelja in publicista Nata Wooleyja smo v Sloveniji že spoznali v različnih glasbenih okoliščinah, ne pa še s projektom Columbia Icefield, ki ga številni uvrščajo med njegove najboljše.

Columbia Icefield je mogočen velikan, največje ledeniško polje Skalnega gorovja, sklenjena ledena gmota, ki se izliva v reko Kolumbijo in navsezadnje v Tihi ocean. Je tuja, nedostopna, pa vendarle osupljiva metafora za človekov odnos do narave.

Nate Wooley, ki je kot mladostnik v zvezni državi Oregon reko Kolumbijo vsakodnevno doživljal, s svojo zasedbo Columbia Icefield preučuje lasten odnos do ledenika in občečloveško soočenje z nedostopnim.

Ta človeku tuja entiteta je prepredena s protislovji in veličastno prenica v glasbo. »Album se je sčasoma izkristaliziral kot poskus gradnje struktur, ki učinkujejo kot velikanske in malce zastrašujoče, vendar tudi naravne,« pojasni Wooley. »Je prizemljena, izhaja iz narave; ni napad na naše čute. Razumemo jo.« Tako je Wooleyju in njegovi zasedbi glavni cilj postal izraziti tisto, kar nam je najbolj naravno in najbolj tuje obenem. Izid je neverjetna in pretresljiva vaja v bivanju, pogled v učinkovanje in vpliv okolja na človeško življenje. Za Wooleyja je to majhno pomorsko mesto na obrobju ledenih polj. Columbia Icefield kot najpristnejši primerek samoizpovedne glasbe spregovori o Natu Wooleyju in njegovi zasedbi.

»V moji glasbi je od nekdaj obstajala težnja po iskanju načina za najboljši mogoči izraz lastne človeškosti,« pravi. Na Columbia Icefield se Wooley zazre v delček narave, v katerem je skoraj nemogoče uzreti sebe. Skorajda nepredstavljivo je, da bi lahko v ta ledenik izklesal del lastnega jaza, vsaj dokler ne slišite uvodnih tonov »Lionel Trilling«. Ob albumu Columbia Icefield Nata Wooleyja je človeškost mogoče uzreti v vsem.

»Najlepša, najbolj progresivna glasba za ob tabornem ognju vseh časov.« (NY Times)

 

»Seven In The Woods«:

https://www.youtube.com/watch?v=rRaZS68ePLE

 
»Lionel Trilling«:
 

 

Vstopnina: 15 € + festivalske vstopnice

 

Koprodukcija Zavod Druga godba in koncertni cikel Defonija

 

https://drugagodba.si/


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz