PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 21. december 2021

20:00 - Predstava
Midva med nama

Luko kot umetnika zanimajo predvsem hibridni žanri ter odnos med performerjem in občinstvom. Blizu mu je tisto, kar je Peter Brook poimenoval surovo gledališče. Ukvarja se s klovnom, uličnim in nedramskim gledališčem. Nanj kot umetnika so najbolj vplivali pedagogika Philippa Gaulierja in dognanja Jacquesa Lecoqa. 

Saro kot umetnico zanima uveljavljanje improvizacije kot svoje gledališke smeri, ki je enakovredna ostalim že uveljavljenim gledališkim žanrom. Išče poti, načine, kako se povezovati z različnimi performativnimi področji: zanimajo jo bogatenje lastnega izraza, predajanje znanja in odkrivanje novih form preko povezovanja. Zadnje čase se ukvarja z vprašanjem “Kaj je prostor” (osebni, performativni, med igralko_cem in gledalkami_ci, soigralkami_ci, odrom in svetom, idr.), kaj so v tem prostoru razdalje in kakšni odnosi se oblikujejo glede na distanco, in kaj sporočamo tako z bližino kot oddaljenostjo. 

Predstava Midva med nama nastaja v sodelovanju dveh ustvarjalcev, ki ju zanima raziskovanje in spajanje različnih robnih performativnih žanrov. Zametki predstave so se razvijali v okviru skupne rezidence, ki sta jo v jeseni 2020 opravila v Layerjevi hiši v Kranju. Sledilo je oblikovanje performativngega koncepta, ki se ukvarja z dvojino in odkriva plasti, ki tvorijo romantični odnos. Avtorja vstopata v raziskovanje življenja v dvoje preko vprašanja disfuncionalnosti - kako se prepletajo polja družbenega, osebnega, ozaveščenega in nezavednega, očitnega in prikritega vse v kontekstu enega odnosa med dvema osebama, med katerima naj bi bila glavna stična točka ljubezen. Kaj vnaša elemente disfunkcionalnega in disruptivnega v odnos in kaj mu daje temeljno ustaljenost ter ritem? Predstava ne poskuša obujati velikih zgodb ali od odgovoriti na veliko vprašanje “kaj je Ljubezen?”, pač pa naslavlja prepletanje navidez nezdružljivih dihotomij, ki tvorijo kompleksno gmoto, ki je odnos. 

Predstava poleg raziskovanja, prepletanja in spajanja različnih žanrov išče momente poetičnosti, igrivosti in lahkotnosti v izraznosti teles in odsotnosti besed. Naslavlja dihotomije, ki ločujejo a so hkrati neločljivo povezane - mejo med resničnim in neresničnim, bližino in razdaljo, publiko in performerko_jem. Predstava odkriva območja neugodja: iskanje presežkov, osebnih in skupnih - kolektivnih. 

O ustvarjalcih 

Luka Piletič (1994) je mladi gledališki ustvarjalec, ki ga je na odru ali ulici trenutno moč videti v predstavah Za crknt, Pot v Tadam in Kaj pa zdaj?. Je dobitnik nagrad za najboljšega novinca in improvizatorja Impro lige v sezoni 2019/ 2020. Med oktobrom 2017 in junijem 2019 se je šolal na francoski gledališki šoli École Philippe Gaulier, kjer je poudarek na gledališki igri, klovnu, francoskemu vaudevillu in bufonu. Sodeluje z različnimi kolektivi slovenske alternativne gledališke scene: Gledališče Ane Monro, KD Priden Možic, Društvo za sodobno klovnovsko umetnost, Društvo Impro, Cirkus na mesec, Zavod Bufeto, Društvo Globus Hystericus, KUD Transformator in drugimi. 

Hkrati na Pedagoški fakulteti v Ljubljani končuje študij socialne pedagogike, kjer trenutno piše magistrsko nalogo o delu bolnišničnih klovnov v hospicu. 

Sara Šoukal (1985) je samozaposlena v kulturi kot gledališka pedagoginja in performerka. Je ena izmed vidnejših in aktivnejših figur na področju improvizacijskega gledališča pri nas. Z improvizacijskim gledališčem se prvič sreča l. 1994 kot članica prve otroške skupine v Sloveniji pod vodstvom Andreja Rozmana- Roze, in kasneje Mojce Dimec; oba takrat člana Gledališča Ane Monro. Redno se izobražuje in nastopa v tujini (Seattle, Leuven, Pariz, Dublin, Uppsala, Goteborg, Berlin, Copenhagen, Budimpešta, Wurzburg, Amsterdam, idr.) in doma (Sindikat odklonskih entitet, Rdeče zore, Goli oder, Igraj se z mano, idr.). Med drugim je tudi članica dveh mednarodnih projektov, Ohana (evropsko združenje maldih improvizatorjev in improvizatork) ter Project Eve (evropsko združenje improvizatork), preko katerih si izmenjuje znanja in se mreži z vidnejšimi imeni evropske impro scene. Neprestano se izobražuje na področju impro gledališča in povezuje svoja znanja z drugimi umetniškimi izrazi, nazadnje na primer pri sorežiranju mladinske interdisciplinarne predstave Cypher z Žiganom Krajnčanom. 

Sara je sicer univerzitetna diplomirana geografinja Filozofske fakultete v Ljubljani. 

KOLOFON 

Avtorja in izvajalca: Sara Šoukal, Luka Piletič 

Izvršna producentka in PR: Eva Jus 

Oblikovanje luči: Luka Seliškar 

Foto in video: Katja Predan, Neža Oblak, Asiana Jurca Avici, Lucija Zajc 

Oblikovanje promocijskih materialov: Anže Jesenovec 

Umetniško svetovanje: Hristina Vašić Tomše, Dejan Srhoj 

Posebna zahvala: Barbara Polajnar, Katja Perat 

V sodelovanju z/s 

Layerjeva Hiša Kranj, KUD ZIZ, Pekarna Magdalenske Mreže Maribor, Klub Gromka, AKC Metelkova Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana



« nazaj

komentarji







POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]




layout:vax - 2008 - code:primz